Potravinářský průmysl

V potravinářském průmyslu vznikají při procesech jako pečení, sušení a pražení odpadní plyny obsahující pachové látky a těkavé organické látky (VOC). Tyto emise mohou negativně ovlivňovat okolní prostředí a je nutné je efektivně odstraňovat.

Technologie snižování emisí v potravinářském průmyslu:

Katalytická oxidace

Katalytická oxidace je vhodná pro odstraňování pachů a VOC z odpadních plynů s nízkými až středními koncentracemi. Za přítomnosti katalyzátoru dochází k oxidaci škodlivin při nižších teplotách, což snižuje energetickou náročnost.

Výhody:

Příklad aplikace: Odstraňování pachů z pekáren a pražíren kávy, kde vznikají aromatické látky během tepelných procesů.

Termická oxidace

Termická oxidace je univerzálním řešením pro široké spektrum znečišťujících látek, včetně pachových látek a VOC. Odpadní plyn je zahříván na vysokou teplotu v oxidační komoře, kde dochází k úplné oxidaci škodlivin.

Výhody:

Příklad aplikace: Čištění odpadních plynů z sušáren a pražíren ořechů, kde je potřeba efektivně odstranit intenzivní pachy a organické látky.

Příklady aplikací v potravinářském průmyslu:

Filtrační technika nabízí řešení pro odpadní plyny z pecí, sušáren a pražíren. Pachy z těchto provozů mohou být odstraňovány katalytickou nebo více univerzální termickou oxidací.